Orgelconcerten

Welkom op de pagina van het orgel van de H.Calixtusbasiliek te Groenlo.

 U vindt hier informatie over :

 -het mooie Adema orgel in deze basiliek 

 -orgelconcerten in 2016

 

Het Adema Orgel.

In 1926 werd in de H.H. Nicolaas en Barbarakerk , bijgenaamd "de Liefde", aan de Bilderdijkstraat te Amsterdam, een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is een typisch Frans Romantisch orgel, ontworpen door Sybrand Adema . De evenwichtige dispositie omvat 36 stemmen met o.a. 2 mixturen (op elk manuaal één), 6 strijkende stemmen en maar liefst 9 tongwerken t.w. 5 op II en 2 op I en pedaal.

Als in 1990 de kerk aan de eredienst wordt onttrokken komt het orgel vrij. In Groenlo was men op zoek naar een koororgel.

Door toedoen van de KKOR adviseur T. van Eck , de organist  B. Bartelink en met medewerking  van bisschop Bomers, kwam het orgel naar Groenlo. Daar wordt het weer volgens het oorspronkelijk ontwerp opgebouwd  o.l.v. T.Schreurs en met medewerking van vele vrijwilligers. In 1993 wordt het officieel weer in dienst  genomen en werd het in 1998 erkend als een  Rijksmo-nument.

Na een grondige restauratie van het kerkinterieur, wordt het orgel in 2012 verplaatst naar de koorzolder.

 

De Concerten 

Van 1998 tot 2008 werden er in deze kerk regelmatig concerten gegeven.

In 2013 wordt Jaap Zwart door enkele van zijn orgelvrienden, attent gemaakt op het mooie orgel uit deze kerk. Zij besluiten zich in te zetten om het orgel zowel regionaal als landelijk meer bekendheid te geven. Voor dit doel werd in mei 2013 een orgel CD gemaakt (de CD Esperance) en werd er een serie van 4 symfonische orgelconcerten gegeven door Jaap Zwart. Gestimuleerd door het succes is besloten ook dit jaar, evenals in 2013, 2014 en 2015 opnieuw een serie van 4  concerten te geven. Opnieuw verzorgd door Jaap Zwart..

 

Orgelconcerten  in 2017:

​Woensdag     26 juli        20.15 uur           Jaap Zwart Orgel
Programma:
​1. Drie Valerius liederen                           Jan Zwart
​2. Sonate pour Orgue Op.210                  L.Bottazzo
3. Trois Pièces                                          J.Jongen
​4. Deuxième Symphonie  Op 20              L. Vierne
 
Woensdag     2 augustus    20.15 uur     Jaap Zwart Orgel
​Programma:
​1. Fantasie over een Valeriuslied           Dirk Jz Zwart
​2. Drie orgelliedren                                  Jan Zwart
​3. Fantasie over "Een vaste Burg"         C. Kint
​4. Choral II                                                 C. Franck
​5. Symphonie en Ré  mineur                  A. Guilmant
 
Woensdag    9 augustus      20.15 uur    Jaap Zwart Orgel
Programma:
1. Fantasie over "God enkel Licht"        R. Hol
​2. Andante con moto                               A. Pomper
3. Fantasie over "Een vaste Burg"        Jan Zwart
​4. Première Symphonie  Op 14               L. Vierne
 
Woensdag   16 augustus     20.15 uur    Jaap Zwart Orgel
Programma:
​1. Variaties over
    "Ah, vous je dirai-je maman"              Ch. H. Rinck
2. Fantasie over Psalm 33                        C. de Wolf
3. Ach Herr, lass dein lieb'Engelein        J.S. Bach
    in een bewerking van J. Haaksma
​4. Boléro de Concert  Op 166                  L.Lefèbre-Wely
​5. Symphonie V en Fa nineur Op 42       C. Widor
 
 Toegang is vrij.

Na afloop wordt een vrije gift gevraagd en is er gelegenheid na te praten bij een kop koffie en/of het orgel en de speeltafel van nabij te bekijken.

 

 De organist

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. die hem opleidde tot aan het conservatorium. Vervolgens studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoofdvak piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Ook volgde hij in Amsterdam hedendaagse muziek bij de bekende Nederlandse componist Ton de Leeuw. Zijn studie sloot hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Theorie der Muziek studeerde bij Jan van Dijk, Ruud Koumans, Diederik Haakma Wagenaar en Ineke Kien.

Als docent begon Jaap Zwart zijn carrière aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Later ging hij als theoriedocent aan de slag bij het Utrechts Conservatorium, waar hij tot 2010 werkzaam was. Momenteel is Jaap Zwart als docent verbonden aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Tevens is hij verbonden aan de vakgroep voor hoofdvak theorie.

Naast zijn werkzaamheden als docent is Jaap Zwart ook actief als concert- en kerkorganist. Hij geeft jaarlijks vele concerten in Nederland en laat tijdens deze concerten blijken een breed repertoire uit te kunnen voeren: van oude muziek tot aan het romantische repertoire. Als kerkorganist is Jaap Zwart verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem, Grote Kerk in Harderwijk, Zuiderkerk in Zwolle en begeleidt regelmatig diensten op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle.

Jaap Zwart is verder een veelgevraagd begeleider, dirigeert zo nu en dan koren en is actief als pianist. Hij speelde onder meer de koorfantasie van Beethoven op piano in het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Sponsoring

Projecten als deze zijn alleen mogelijk dankzij een financiële hulp van derden.

Daarom bijzonder dank aan:

Gemeente Oost Gelre

 

 

Contact

Jan Offenberg

tel. 0544462401

e-mail  j.offenberg@planet.nl