Orgelconcerten

 

 

 

Welkom op de pagina van het orgel van de H.Calixtusbasiliek te Groenlo.

 U vindt hier informatie over :

 -het mooie Adema orgel in deze basiliek 

 

Het Adema Orgel.

In 1926 werd in de H.H. Nicolaas en Barbarakerk , bijgenaamd "de Liefde", aan de Bilderdijkstraat te Amsterdam, een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is een typisch Frans Romantisch orgel, ontworpen door Sybrand Adema . De evenwichtige dispositie omvat 36 stemmen met o.a. 2 mixturen (op elk manuaal één), 6 strijkende stemmen en maar liefst 9 tongwerken t.w. 5 op II en 2 op I en pedaal.

Als in 1990 de kerk aan de eredienst wordt onttrokken komt het orgel vrij. In Groenlo was men op zoek naar een koororgel.

Door toedoen van de KKOR adviseur T. van Eck , de organist  B. Bartelink en met medewerking  van bisschop Bomers, kwam het orgel naar Groenlo. Daar wordt het weer volgens het oorspronkelijk ontwerp opgebouwd  o.l.v. T.Schreurs en met medewerking van vele vrijwilligers. In 1993 wordt het officieel weer in dienst  genomen en werd het in 1998 erkend als een  Rijksmonument.

Na een grondige restauratie van het kerkinterieur, wordt het orgel in 2012 verplaatst naar de koorzolder.

 

De Concerten 

Van 1998 tot 2008 werden er in deze kerk regelmatig concerten gegeven.

In 2013 wordt Jaap Zwart door enkele van zijn orgelvrienden, attent gemaakt op het mooie orgel uit deze kerk. Zij besluiten zich in te zetten om het orgel zowel regionaal als landelijk meer bekendheid te geven. Voor dit doel werd in mei 2013 een orgel CD gemaakt (de CD Esperance) en werd er een serie van 4 symfonische orgelconcerten gegeven door Jaap Zwart.

Van 2013, t/m 2022  werdf ieder jaar  een serie van 4  concerten  gegeven. Steeds verzorgd door Jaap Zwart..

Voor 2023 zijn  geen orgelconcerten gepland

Toegang vrij met na afloop vrije gift

 

 Contact

Jan Offenberg

tel. 0544462401

e-mail  j.offenberg@planet.nl