De H.Calixtusbasiliek

De plannen voor de bouw van de huidige "Nieuwe Calixtuskerk", zoals de kerk in de volksmond vaak genoemd wordt, (dit omdat de "Oude Calixtuskerk" op de markt staat en heel vroeger de katholieke kerk was), stammen uit 1902. Op 7 mei 1907 was de eerste steen legging en de inwijding van de kerk vond plaats op 16 juli 1908. Bouwtijd binnen 18 maanden.

Aannemer en bouwer van de kerk was Jac van Groenendaal uit Breda, voor de aanneemsom van ƒ 128.500,-(echte ouderwetse Nederlandse guldens). Het is een ongelooflijke prestatie dat dit prachtige, grote bouwwerk binnen 18 maanden gebouwd is. Daar hebben we wel mooi de "Kathedraal van de Achterhoek" aan overgehouden, een gebouw dat de moeite  waard is om voor ons nageslacht te bewaren.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het kerkgebouw klik dan op "De geschiedenis van de kerk". U treft hier een zeer uitgebreide documentatie aan over het ontstaan van deze kerk.

Achter in de kerk treft u allerlei informatiemateriaal dat u vaak gratis mee kunt nemen. Ook liggen daar verschillende foto´s te koop van delen van het interieur van de kerk. We overwegen ook nieuwe, door onze restauratiefotograaf Ferdie Klein Goldewijk, gemaakte foto´s te koop aan te bieden voor diegene die ons niet kunnen bereiken op het Internet.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kerk is een jubileumboek uitgegeven waarin zoveel mogelijk informatie over onze kerk is verwerkt. Dit boek is nog te koop bij het secretariaat van de parochie en tijdens onze openingtijden achterin de kerk, de prijs: €10,-.

Loop zo maar eens tijdens de openingstijden binnen en kijk wat er is gebeurd. Of bekijk onze fotoalbums eens.  Ferdie Klein Goldewijk blijft bezig met zijn doorlopende fotoreportages en er zullen dus nog een aantal fotoboeken volgen. Als u ons laat weten dat u zelf ook graag zo’n fotoreportage wilt kopen dan proberen we dit tzt voor u te regelen.

Wilt u een keer alleen, of met een groep, een rondleiding door de kerk en/of de toren beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht over Groenlo vanaf de torentrans, neem dan eens contact op met Fried te Brake,  06-55831347, of liefst per mail: torenbeklimmen@calixtus.nl

Hij is de voorzitter van de groep Torenklimmers en Kerkrondleiders. Deze groep is altijd aanwezig tijdens schoolvakanties op de woens- en zateragen tussen 13.30 en 16.30 uur; idem de maanden mei, juni, september en oktober en  in de zomermaanden juli en augustus, op de woensdag- en zaterdagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur, en verder het gehele jaar uitsluitend op afspraak. Voor extra openingstijden zie NIEUWS Openingstijden 2023

Tijdens de schoolvalanties en in de maanden juli en augustus is de Basiliek te bezichtigen op de dins- en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. Uiteraard ook tijdens de tijden dat de toren open is.